Interview familie Tilma

Als je aankomt bij de familie Tilma, vlak bij de zeedijk bij Hantumhuizen, zie je ze gelijk. De oude gevelstenen, ingemetseld in een nieuwe toegangspoort, nemen je mee terug in de tijd. Tot aan 1822 toen hier Rintjema State werd gebouwd. Een boerderij die, zoals gebruikelijk in die tijd met de schuur naar de weg stond. Een jongere steen uit 1971 verteld over de aanvang van renovaties door de familie Tilma. Tegenwoordig wordt hier gewoond en gewerkt door de vierde generatie Tilma’s, Dedde Jan Tilma en zijn vrouw Cora Willems. Zij hebben hier hun melkveehouderij met 120 koeien. Goed voor een jaarproductie van meer dan een miljoen liter!

Entree met een unieke eigentijdse uitstraling | Bouwbedrijf Postma

‘'Postma voldoet al generaties goed''


De ouders van Dedde Jan besloten in 1989 de oude boerderij af te breken en nieuw te gaan bouwen. ‘Mem wilde meer zon in huis”, vertelt Dedde Jan, en de voorgevel werd daarom naar de weg gericht. Die nieuwe woning werd toen ook al gebouwd door Bouwbedrijf Postma, dat al sinds 1902 in het nabijgelegen Hantum was gevestigd. Het was dan ook logisch dat er voor de uitbouw van de woning weer gekozen werd voor Postma. Vertrouwd, vakmanschap, en vlakbij; nog net geen familie! 

In 2005 kwamen Dedde Jan en Cora op de boerderij wonen. Tijdens Corona zaten Cora en Dedde Jan regelmatig te mijmeren onder het iets overstekkende dak bij de voordeur. Een prachtig plekje op het zonnige zuidwesten. Daar vormden zich hun eerste ideeën voor de uitbouw van de bestaande keuken. Het zou sowieso fijn zijn als er open deuren naar de tuin in de uitbouw kwamen. In eerste instantie zou daarbij de reeds bestaande erker blijven staan. In de tekenfase werd echter toch besloten deze kolom te verwijderen. Daardoor is er nu veel meer licht en een heerlijk ruimtelijk gevoel.

Afspraak maken

Blog artikel | Bouwbedrijf Postma Blog artikel | Bouwbedrijf Postma

handen uit de mouwen

Na de fase van het tekenen werd het tijd de handen uit de mouwen te steken! Er werd tijdens de verbouwing trouwens gewoon doorgeleefd in het huis. De keuken was hiervoor tijdelijk naar de garage verplaatst en Cora haar stappenteller piekte in die dagen. Maar het was mooi te zien hoe het werk gestaag vorderde. ‘De mannen van Postma werkten uiterst netjes om de overlast te beperken’ vertelt Cora, ’en waar ze in het werk nog mogelijkheden zagen om de uitvoering te verbeteren, werden in overleg aanpassingen gedaan.’ Uiteindelijk werd het werk vorig jaar in de nazomer opgeleverd en kon het inrichten beginnen.

weidse vergezichten

Door de nieuwe indeling van de keukenuitbouw kwam de eettafel bijna op dezelfde plek te staan als waar ze eerder zaten te mijmeren. En toen ze gingen zitten beseften ze dat het hun stoutste verwachtingen overtrof. ‘Wat kunnen jullie ver kijken!’, zeggen gasten vaak wanneer ze voor het eerst het magnifieke uitzicht hebben. Een uitzicht dat eerst op de stallen was gericht, is ingeruild voor weidse vergezichten! ‘We hadden echt niet verwacht dat het zo mooi zou worden’, besluiten Cora en Dedde Jan dan ook voldaan.

''Toen de tafel geplaatst werd beseften we pas goed wat we hadden gekregen.''


 
Button